Algemeen:
Momenteel is de Brits Korthaar kat een van de populairste kortharige raskatten in Nederland. Er zijn vele verschillende prachtige kleuren Brits Korthaar. Het geweldige karakter maakt de Brits Korthaar tot zeer geschikte familiekat.
Jonge Britjes zijn net zo druk en speels als andere katten maar ze groeien op tot rustige, gemoedelijke katten met een evenwichtig karakter en een sterke eigen wil. Het is geen kat die zich opdringt maar hij houdt van gezelschap en heeft wel degelijk aandacht van mensen nodig. Als u geen tijd voor hem maakt en hem “vergeet”, zal hij te trots zijn om te protesteren en zich waarschijnlijk terugtrekken. Schaf dus geen Brits Korthaar aan als u veel van huis bent, tenzij u er twee neemt. Het zijn niet per definitie schootkatten, maar ze zijn graag in de nabijheid van hun eigen mensen. Bij vreemden kijken ze eerst de kat uit de boom en beslissen ze zelf of ze nader kennis willen maken.
Uiterlijk Brits Korthaar katten:
Het meest passende woord om de Brits Korthaar te omschrijven is “rond”. Ronde kop, ronde wangen, grote ronde, open ogen. Kleine, afgeronde oren, korte neus, korte nek, korte poten met ronde voeten. Het lichaam is compact, de rug is kort en de staart is van gemiddelde lengte, met een brede staartwortel en een rond uiteinde.
De vacht is kort, crispy, verend en dicht ingeplant en kan vele kleuren hebben:
– effen (d.w.z. zonder patroon): blauw (was ooit het populairst), zwart, rood, crème, lilac, chocolate, cinnamon, fawn, wit, en de torties (gemêleerd: dit zijn vrijwel altijd vrouwelijke dieren).
– tabby (met patroon: gemarmerd, gestreept, gevlekt of ticked).
– met wit (parti-colours)
– silver en golden tabby (van de Whiskas reclame), shaded golden en shaded silver, smoke, chinchilla.
– colourpoints.
De oogkleur van een Brits Korthaar kan oranje, groen, blauw of soms odd-eyed zijn, afhankelijk van zijn vachtkleur.
Gewicht:
Een volwassen Brit behoort 3,5 tot 7 kilo te wegen, poezen zijn lichter dan katers. Er zijn natuurlijk uitzonderingen qua gewicht en het ligt er ook vaak aan of de kat gecastreerd is of niet. Een Brits Korthaar is een zwaargebouwde kat, die mollig mag zijn maar overgewicht is slecht voor mens en dier. Hou altijd een oogje op het gewicht. Een magere Brit toont niet mooi en een te magere Brit (of iedere andere raskat) kan een teken zijn dat de kat ziek is of last heeft van parasieten. Na castratie worden de meeste Britten wat corpulent, dus zorg voor voldoende beweging (veel spelen, afgesloten tuin of buitenren, etc.).
Brits Korthaar Gezondheidsinformatie
door de fokker / cattery te verstrekken gezondheidsinformatie, eventueel samen met een koopcontract.
BRITS KORTHAAR poezen en dekkaters bij de cattery horen (maar niet alles is verplicht) getest op erfelijke en niet erfelijke kattenziektes zoals:
· HCM (Hypertrofische cardiomyopathie) jaarlijks d.m.v. echo (niet verplicht)
HCM is meestal erfelijk zijn maar hoeft niet persé! HCM test is niet verplicht. DNA test voor HCM voor Brits Korthaar katten is op dit moment absoluut niet geldig voor de Brits Korthaar.
· PKD Poly cystische nierziekte via DNA en d.m.v. echo (eenmalig en niet verplicht)
· FeLV Katachtige Leukemie Virus is verplicht
· FIV Katachtige Immuniteit Defici-ëntie Virusis verplicht
De Brits Korthaar en ook andere kattenrassen hebben vaak (en zelfs al op zeer jonge leeftijd) last van ontstoken tandvlees, tandplak en tandsteen. Ik adviseer om het gebit en tandvlees goed in de gaten te houden, ook bij kittens, en bij twijfel te laten controleren bij de dierenarts. Als niet op tijd ingegrepen wordt om dit probleem te voorkomen of te verhelpen kan dit zelfs tot zeer verdrietige gevolgen leiden.
Ik adviseer om kittens preventief te behandelen met GINGIFIT, een samenstelling van Chinese kruiden, vitamine en mineralen, om het gebit van de kat te beschermen. GINGIFIT is verkrijgbaar bij www.huisdierendokter.nl/ontstoken-tandvlees.html
Dierenverzekering / Zorgverzekering voor huisdieren
Tegenwoordig kunt u uw huisdier verzekeren. Heel veel kosten van de dierenarts worden dan vergoed. Een geruststellende gedachte! Met een huisdierenverzekering bent u gegarandeerd van de beste medische zorg voor uw huisdier. Wanneer u niet geconfronteerd wilt worden met financiële tegenvallers is het verstandig uw kat of hond te verzekeren.
Hoe werkt zo’n huisdierenverzekering?
U kunt het vergelijken met uw eigen ziektekostenverzekering. U kunt kiezen uit verschillende zorgpakketten en aanvullende verzekeringen. Voor maandelijks een betaalbare premie kunt u tot duizenden euro’s aan ziektekosten voor uw huisdier besparen. In een aantal gevallen kunt u zelfs de rekening direct door ons door laten sturen naar de verzekeraar. U hoeft dan niet meer bij de balie af te rekenen, wat fijn is als er door bijvoorbeeld een ongeval, een hoge rekening betaald moet worden.
Welke dierenverzekering is de beste?
Welke dierenverzekering is het beste voor u en uw huisdier. Er zijn er genoeg namelijk. Alle verzekeringen zijn in principe goed, maar er zijn wel grote verschillen in de prijzen, en in de polisvoorwaarden. U kunt voor uzelf op een aantal punten letten als u een verzekering voor uw dier gaat afsluiten:
1. de premie
2. wat vergoedt de verzekering
3. hoe hoog is het eigen risico
4. wat wordt er maximaal uitgekeerd
Bedenk ook wat u zelf het belangrijkste vindt voor een dierenverzekering. Het ras van uw hond alleen al kan u laten beslissen om voor een bepaalde verzekering te kiezen. Met onderstaande link helpen we u op weg om de juiste verzekering te kiezen.
Op www.dierenverzekering-vergelijken.nl kunt u voorwaarden vergelijken en komen tot een keuze die bij u past.