Brits korthaar cattery

Waar op te letten tijdens uw bezoek aan een Brits Korthaar cattery

Heeft u interesse om een Brits Korthaar kitten te adopteren, hou dan rekening met het volgende...

Een aanschaf van een huisdier is voor zeer lange tijd en mag nooit een impulsieve beslissing / aankoop zijn.

Heel het gezin moet voor de volle 100% achter de komst van een nieuwe huisgenoot staan, alvorens interesse te tonen in 1 van onze kittens. Denkt u er alstublieft eerst goed over na, weeg alle voors en tegens af.

Veel, maar zeker niet alle fokkers zijn tegenwoordig al in het bezit van een (verplicht vanaf 1 Juli 2020) vakbekwaamheidsdiploma HOUDERS VAN DIEREN: HONDEN en KATTEN BESLUIT en behoren een DUURZAAM FOKBELEID te hanteren.

De dieren die je elders op internet geadverteerd kunt vinden kunnen wel een koopje lijken, maar kunnen je uiteindelijk meer kosten dan een dier van een verantwoordelijke fokker / cattery. Financieel komt er voor een verantwoordelijke fokker veel kijken bij het fokken van een nestje, veel meer dan u misschien denkt. Een fokker die 1 of 2 nestjes per jaar fokt zal waarschijnlijk een hogere prijs hanteren voor een kitten dan een fokker die meer nestjes per jaar fokt.

Let u op de volgende zaken als u een Brits Korthaar fokker / cattery bezoekt:

- Vraag voor u de fokker / cattery bezoekt of de ouderkatten getest zijn op Fiv / Felv, gescreened door een erkende radioloog op PKD / HCM en DNA getest op erfelijke PKD. Niet iedere ouderkat zal getest zijn op erfelijke PKD want het kan goed zijn dat er al andere katten getest zijn in de lijn en dan is PKD erfelijkheid uitgesloten. Tijdens het bezoek aan de fokker, vraag dan gerust om inzage van al deze testen. 

- Laat de fokker u pas komen kijken als de kittens een betere weerstand zullen hebben, dan is dat een positief teken. Vanaf de leeftijd van 7 weken kan de fokker u ook meer vertellen over de verschillende karakters van de kittens en zou u een betere keuze kunnen maken welk kitten beter zou passen bij uw eventuele andere huisdieren. De meeste fokkers hebben geen haast om kittens aan te bieden.

- Ziet het er over het algemeen schoon uit bij de fokker

- Zijn de kattenbakken schoon en staan er genoeg in de cattery of in ieder geval daar waar de kittens en de moeder zich bevinden.

- Let op de ogen van de kittens; de kittens kunnen soms een traanstreepje hebben (rood bruin van kleur) en dat is absoluut niets om u zorgen over te maken maar vieze ogen met wit pus kan duiden op een probleem zoals bijvoorbeeld niesziekte. Niezen de kittens erg vaak en / of zijn ze snotterig dan zou het ook een teken van niesziekte kunnen zijn.

- Zien de kontjes van de kittens er schoon uit? Als er tekenen van diarree achter is gebleven onder het staartje is dat een teken om de fokker te vragen naar de reden. Het wil niet zeggen dat als er een kitten diarree heeft er een probleem is bij de cattery. Soms kan het overgaan op een andere voeding ook een reactie geven en zal van voorbijgaande aard zijn.

- Vraag aan de fokker wanneer de kittens hun eerste enting zullen krijgen. De beste periode is als de kittens minimaal 1 kilo wegen en dat zou soms ook iets later kunnen zijn dan op 9 weken. Sommige fokkers enten bewust later, bijvoorbeeld op 12 weken pas de eerste enting. Daar is absoluut niets mis mee.

- Kittens zouden het best kunnen verhuizen als ze de leeftijd van 16 weken bereikt hebben omdat ze nog heel veel leren van de moeder tot de 16de week. Natuurlijk zal er ook gekeken worden naar de moederpoes van de kittens, die kan het kroost ook best zat zijn en dan zal de fokker besluiten de kittens eerder te laten verhuizen maar nooit eerder dan op de leeftijd van 13 a 14 weken. Normaalgesproken zal de fokker de kitten 5 tot 7 dagen na de laatste enting willen observeren en daarna pas laten verhuizen.

cattery brits korthaar