Algemeen:

Momenteel is de Brits Korthaar kat de populairste kortharige raskat in Nederland. Vooral de Black Silver tabby, ofwel de bekende Whiskas katten en kittens zijn enorm populair. Het geweldige karakter maakt de Brits Korthaar tot best geschikte familiekat.

Jonge Britjes zijn net zo druk en speels als andere katten maar ze groeien op tot rustige, gemoedelijke katten met een evenwichtig karakter en een sterke eigen wil. Het is geen kat die zich opdringt maar hij houdt van gezelschap en heeft wel degelijk aandacht van mensen nodig. Als u geen tijd voor hem maakt en hem “vergeet”, zal hij te trots zijn om te protesteren en  zich waarschijnlijk terugtrekken. Schaf dus geen Brits Korthaar aan als u veel van huis bent, tenzij u er twee neemt. Het zijn niet per definitie schootkatten, maar ze zijn graag in de nabijheid van hun eigen mensen. Bij vreemden kijken ze eerst de kat uit de boom en beslissen ze zelf of ze nader kennis willen maken.

Uiterlijk Brits Korthaar:
Het meest passende woord om de Brits Korthaar te omschrijven is “rond”. Ronde kop, ronde wangen, grote ronde, open ogen. Kleine, afgeronde oren, korte neus, korte nek, korte poten met ronde voeten. Het lichaam is compact, de rug is kort en de staart is van gemiddelde lengte, met een brede staartwortel en een rond uiteinde.
De vacht is kort, crispy, verend en dicht ingeplant en kan vele kleuren hebben:
– effen (d.w.z. zonder patroon): blauw (was ooit het populairst), zwart, rood, crème, lilac, chocolate, cinnamon, fawn, wit, en de torties (gemêleerd: dit zijn vrijwel altijd vrouwelijke dieren).
– tabby (met patroon: gemarmerd, gestreept, gevlekt of ticked).
– met wit (parti-colours)
– silver en golden tabby (van de Whiskas reclame), shaded golden en shaded silver, smoke, chinchilla.
– colourpoints.
De oogkleur van een Brits Korthaar kan oranje, groen, blauw of soms odd-eyed zijn, afhankelijk van zijn vachtkleur.

Cattery en gezondheidsinformatie

BRITS KORTHAAR poezen en dekkater horen allen getest op erfelijke en niet erfelijke kattenziektes zoals:

· Hypertrofische cardiomyopa-thie (HCM) echo

· Poly cystische nierziekte (PKD) DNA en echo

· Katachtige Leukemie Virus (FeLV) verplicht

· Katachtige Immuniteit Defici-ëntie Virus (FIV) verplicht

Een Brits Korthaar kitten gekocht bij een goede cattery / hobby fokker zullen dus geen van deze bovenstaande erfelijke kattenziektes kunnen hebben! Het wilt niet zeggen dat uw kat niet ziek kan worden, alleen een erfelijke factor zal uitgesloten zijn.


Gewicht: Een volwassen Brit behoort 4 tot 8 kilo te wegen, poezen zijn lichter  dan katers. Een Brits Korthaar is een zwaargebouwde kat, die mollig mag zijn. Een magere Brit toont niet mooi. Na castratie worden de meeste Britten wat corpulent, dus zorg voor voldoende beweging (veel spelen, afgesloten tuin of buitenren, etc.).