De Brits Korthaar

De Brits Korthaar kat is een kortharig kattenras. Het ras heeft in verhouding kleine oren en grote ronde ogen, en vooral de katers hebben erg bolle wangen. Het is een grote en gespierde kat met een korte, dikke staart waarvan de top lichtjes afgerond is. Vroeger kwam het ras voornamelijk in de kleur blauw voor. Daarnaast was er crème en blauwschildpad en ook zilver tabby als meestvoorkomende kleuren en patronen. Tegenwoordig zijn er veel verschillende kleuren en patronen aangezien de meeste kleurfactoren en patronen/aftekeningen bij de kat voorkomend het ras binnengebracht zijn in de loop der jaren. De hedendaagse meest populaire kleurslagen heden ten dage zijn blauw, lilac en zilver tabby. De Brits Korthaar heeft een korte en dichte vacht die niet plat tegen het lichaam ligt. Ook hebben de katten een goed ontwikkelde ondervacht met fijne dichte textuur.

Britse korthaar

Brits Korthaar uiterlijke kenmerken

Type: De Brits Korthaar (BKH) is een compacte, evenwichtig gebouwde en krachtige kat met een stevig en gespierd lichaam, met een brede borst, stevige korte rechte poten met ronde voeten De staart is dik aan de basis en is rond aan het uiteinde. De kop is rond met een goede ruimte tussen de kleine oren. Ronde wangen, stevige kin, grote ogen, rond en open en een korte brede neus. De vacht is kort en dicht ingeplant.

Kop: Rond gezicht met volle wangen en een brede schedel met ronde beenderstructuur. Kop wordt op een korte dikke nek gedragen.

Neus: De neus zelf moet kort, breed en recht zijn. En profiel een afgerond voorhoofd,overgaand in een korte rechte neus met een overgang (neusaanzet) die niet te geprononceerd mag zijn, (geen stop) maar een lichte welving.

Kin: Een volle stevige en brede kin. Een afwijking hiervan resulteert in een fout. Het gebit moet sluitend zijn. De lijn van de neuspunt tot de punt van de kin behoort nagenoeg recht te zijn.

Oren: Klein, breed aan de basis, afgerond aan de bovenzijde, zodanig uit elkaar geplaatst dat ze de contouren van de kop niet verstoren. De buitenkant van het oor moet goed behaard zijn, de binnenkant niet te veel.

Ogen: Groot, rond en goed geopend, ver uit elkaar en horizontaal geplaatst, geen neiging tot oosterse vorm.


Karakter van de Brits Korthaar

De Brits Korthaar is niet veeleisend in de omgang en evenwichtig van aard. Het karakter is rustig en introvert en het ras aardt prima binnenshuis. Het benodigde territorium (leefomgeving) is niet groot en daarom is het een geschikte kat om in een appartement of flat te houden. Het dier is geen aandachtvrager maar maakt subtiel door zacht mauwen of bij de eigenaar te komen zitten duidelijk dat aandacht nodig is. Hoewel er dieren zijn die dit wel doen is het Brits korthaar ras in het algemeen geen echte schootkat, maar zit liefst dicht in de buurt naast de mensen op de bank of naast de stoel. Het zijn geen katten om veel op te tillen, ze bezitten een eigen onafhankelijkheid en volgen de huiselijke activiteiten op kleine afstand. Een Brits korthaar kan prima fungeren als enig huisdier indien de eigenaar veel thuis is en stelt indien gekozen wordt voor een andere kat of hond prijs op een dier met een gelijkaardig rustig karakter.

Lichaam: Compact lichaam met korte rechte ruglijn. Diepe borst en laag op de poten. De romp even massief als de schouders. Middelgroot tot groot lichaam.

Poten en voeten: Poten kort, recht en stevig, ronde voeten.

Staart: Dikke staart van gemiddelde lengte. Breder aan de basis dan aan het ronde uiteinde.

Vacht: Korte, stevig aanvoelende, dicht ingeplante, veerkrachtige vacht. Een zachte of te lange en losse vacht is incorrect.

Conditie: Perfekte lichamelijke conditie en een alerte en vitale indruk gevend.

 

 

Cattery Brits Korthaar